رایگاه

تارنمای دیدمان و اندیشه؛ یادداشت‌های محمدجواد اخوان

رایگاه

تارنمای دیدمان و اندیشه؛ یادداشت‌های محمدجواد اخوان

رایگاه

«فبشر عبادالذین یستمعون القول فیتبعون احسنه»

آن چه می نویسم احتمالا دیدگاه و نظر من است، اما نام تارنمای خود را «رایگاه» نهادم تا مکانی باشد جهت اقتراح و تضارب آرا و خوانندگان محترم خود بیاندیشند و برترین را برگزینند!

کانال من در شبکه اجتماعی تلگرام
https://telegram.me/mjakhavan

طبقه بندی موضوعی
بایگانی

۶ مطلب در دی ۱۳۹۰ ثبت شده است

بازخوانی و نقد یک گفتوگوی دشمنشادکن(!) عماد افروغ

 


 

توضیح ضروری: گفتگوی جنجالی چند روز پیش عماد افروغ، نماینده سابق مجلس و استاد دانشگاه با یکی از برنامه های زنده صداوسیما این روزها به یکی از خبرساز ترین موضوعات رسانه ای و گفتگوهای سیاسی کشور بدل شده و لابد پیامک هایی هم با همین مضمون به دست شما هم رسیده بود. اما این مصاحبه جنجالی بار دیگر افروغ را در کانون توجهات رسانه ای قرار داد و یک بار دیگر این پرسش را برچسته کرد که اساسا افروغ به دنبال چیست؟ برای پرداختن به این موضوع بد ندیدیم نقدی که چندماه پیش به مباحث مطروحه دکتر عماد افروغ - در مصاحبه ای با یکی از رسانه ها- نوشته بودم را باردیگر بازنشر بدم. به امید آنکه در پاسخ به به سوال فوق مخاطبین محترم را یاری دهد.


۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۷ دی ۹۰ ، ۲۲:۰۰
محمدجواد اخوان

بدر و خیبری که رخ نمود!

حسینیه امام خمینی(ره) غلغله بود. خیل عاشقان ولایت از قم صبح زود خودشان را رسانده بودند که گوش جان به فرمان امامشان بسپارند. آقا که وارد شد گویی جمعیت منفجر شد! هرکه هرشعاری به ذهنش می رسید می داد، طولی نکشید که شعارها تقریبا هماهنگ شد. محافظها ملت پرشور را دعوت به آرامش و نشستن می کردند، امری که خودشون هم می دونستند تحقق حداقل چند دقیقه وقت نیاز دارد ...

دقایقی بعد جمعیت آرام و ساکت، چشم در چشم آقا سرتاپا گوش بودند و چشم. آقا از مبارزات مردم قم و ملت ایران گفتند و به ترسیم فضای سیاسی جهان پرداختند. اما این فراز از صحبت آقا برای همه آنهایی که در حسینیه بودند و همچنین آنهایی که شب سخنرانی را از تلویزیون دیدند خیلی شنیدنی بود: «یک روز در صدر اسلام، دشمنان به نظرشان رسید که با شِعب ابى‌طالب و محاصره‌ى اقتصادى مسلمانها، آنها را از پا بیندازند؛ اما نتوانستند. این روسیاه‌هاى بدمحاسبه‌گر خیال میکنند ما امروز در شرائط شِعب ابى‌طالبیم. اینجور نیست. ما امروز در شرائط شِعب ابى‌طالب نیستیم؛ ما در شرائط بدر و خیبریم.»

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۵ دی ۹۰ ، ۱۵:۲۰
محمدجواد اخوان

تأملی بر رویکرد تلویزیون دولتی انگلیس در قبال جامعه‌ی ایرانی(قسمت اول)؛

بی‌.بی.‌سی؛ دایه‌ای مهربان‌تر از مادر!

گستره‌ی فراگیر و درهم‌آمیزی و کم‌رنگ‌سازی مرزهای کلاسیک سیاسی از ویژگی‌های بارز جهان عصر ارتباطات (یا بهتر است بگوییم عصر ارتش‌های رسانه‌ای) است. جامعه‌ی ایرانی نیز در طی دو دهه‌ی اخیر با گسترش امکانات فن‌آورانه و دسترسی‌های رسانه‌ای عملاً از این فضای بین المللی متأثر شده؛ از این‌رو، لازم می‌نماید شاخصه‌های تأثیر و تأثر فضای رسانه‌ای جهانی بر جامعه‌ی ایرانی بیش از پیش مورد بررسی قرار گیرد.

در این میان به نظر می‌رسد سرویس رسانه‌ای دولت بریتانیا که بی.‌بی.‌سی (BBC) خوانده می‌شود، افزون بر آن‌ که در طول یک سده‌ی اخیر در سطح بین المللی اثر ویژه‌ای داشته است، جامعه‌ی ایرانی را یکی از مخاطبین جدّی خود در نظر گرفته، سرمایه‌گذاری قابل توجهی در خصوص فرآیند اطلاع رسانی به فارسی زبانان به خصوص ساکنان سرزمین ایران نموده است. با توجه به مقدمه، این پرسش مهم و راهبردی مطرح می‌گردد که علت این توجه ویژه و قابل تأمل به ایرانیان چیست؟ و گردانندگان و سیاست‌گذاران این مجموعه‌ی رسانه‌ای چه اهدافی را در این خصوص دنبال می‌نمایند. پرسشی که این نوشتار به دنبال پیگیری پاسخ آن خواهد بود.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۰ دی ۹۰ ، ۱۹:۱۹
محمدجواد اخوان

اگر تنگه هرمز را ببندیم چه اتفاقی خواهد افتاد؟+ عکس

 این چند روزه که در گوشه کنار صحبت از احتمال واکنش ایران به توطئه های غرب می گردد و خصوصا پس از برگزاری رزمایش دریایی ایران از تنگه هرمز تا شمال اقیانوش هند، با اینکه هنوز ایران واقعاً در واکنش به تحریم نفتی و تحریم بانک مرکزی خود دست به بستن این تنگه نزده است، اما حتی صحبت در این مورد نیز سبب شده است تا قیمت‌های نفت در جهان افزایش یابد. اما برای اینکه دقیق تر متوجه شویم پس از بستن احتمالی تنگه هرمز دقیقا چه اتفاقی خواهد افتاد بهتر است به این نقشه نگاهی بیاندازیم.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۱ دی ۹۰ ، ۲۰:۱۷
محمدجواد اخوان

رهیافتهای راهبردی در تحلیل حماسه بصیرت

با گذشت 2 سال از رویداد تاریخی و اثرگذار 9 دی ماه 1388 تحلیل های گوناگونی از سوی دوستان و دشمنان انقلاب اسلامی در چرایی و چیستی این حادثه مهم ارائه شده است. به نظر می رسد عمده این تحلیل ها گرچه متناسب با لحن و دیدگاه گوینده و ارائه کننده آن از زاویه ای خاص به 9دی نگاه کرده اند و در پی آن به دنبال اثبات مدعا و مقصود خویش پرداخته اند اما از جهاتی نیز مبتلا به «شعارزدگی» نیز شده اند. چه آنان که با کینه از انقلاب اسلامی و ارزش های آن، در پی کم رنگ کردن اثرات این رویداد تاریخی بوده اند و چه خودی هایی که قصد بزرگداشت آن، با افراط در ظاهر بینی به تحدید آن روی آورده اند.

انتقاد به حق رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر با مسئولان ستاد بزرگداشت 9 دی در اکتفای برخی به جنبه های شعاری در بزرگداشت 9 دی نیز در خور توجه است. موضوعی که تلاش خواهد گردید در اثنای همین یادداشت به زوایایی از آن پرداخته شود.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۹ دی ۹۰ ، ۱۲:۱۵
محمدجواد اخوان

گفتگوی دانشجوئی/ از فتنه ۸۸ تا خروش عاشورائی

در ۹ دی مسئله اصلی اسلام، ولایت فقیه و خون شهدا بود

چندی پیش بچه های یکی از نشریات دانشجویی آماتوری که در دانشگاه خواجه نصیر اخیرا راه افتاده درخواست مصاحبه ای در خصوص دومین سالگرد حماسه ۹ دی داشتند. با اینکه حدس می زدم باتوجه به تازه کار بودن اون بچه ها (هرچند که چندان همفکر هم نبودند!) خیلی گفتگوی جذابی از آب در نمی آید اما بهشون جواب مثبت دادم. همونطور که قبلا هم گفتم سوال ها بیشتر کلیشه ای و از جنس شبهات خیلی قدیمی (و به قول بچه ها خز!) بود و اون تا دوست مصاحبه کننده هم علی رغم داشتن قریحه و علاقه تجربه چندانی نداشتند و به خاطر همین خیلی مصاحبه جنجالی و دلچسب(!) از توش در نیامد. اما برای اینکه زحمات اون ها بی اثر نکنم و با توجه به اینکه نشریه شان هم پر مخاطب نیست، متن تنظیمی مصاحبه را در وبلاگ آوردم تا دیگران هم بخوانند. آنچه در ادامه می آید خلاصه ای از این گفتگوست:

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۴ دی ۹۰ ، ۱۸:۱۳
محمدجواد اخوان