الگوی کارآمد آتش به اختیار جهاد اجتماعی
الگوی کارآمد آتش به اختیار جهاد اجتماعی
شیوع تلخ ویروس کرونا در کشور در چند هفته اخیر، هرچند موجبات درد و رنج بخشی از مردم ما را فراهم آورده و نگرانیهایی جدی در جامعه پدیدار نموده، اما درعینحال بار دیگر صحنههای زیبایی از ایثار و فداکاری جهادی در میان آحاد ملت و بهخصوص کادر درمانی و نیروهای انقلابی را به رخ کشیده است. بهگونهای که میتوان گفت این حضور حماسی کادر درمانی و نیروهای بسیجی، بخشی از ناکارآمدیهای مدیریتی را جبران نموده است. انقلاباسلامی در چهار دهه گذشته دورانهای متفاوتی را پشت سر نهاده و جامعه انقلابی با چالشها و مسائلی گوناگون با منشأ داخلی و خارجی مواجه شده است، از جمله چالشهایی که دولت و دستگاه اجرایی کشور با آن روبهرو بوده و تأثیرات مستقیمی بر جامعه داشته است، مسئله کارآمدی در حوزههای مختلف خصوصاً اقتصادی و اجتماعی است. اکنون میتوان گفت برخی از ابعاد ناکارآمدی دستگاه اجرایی در حوزه اقتصادی و اجتماعی آسیبهایی جدی را متوجه کشور و جامعه کرده و بهرغم آنکه در تمام این سالها شاهد گردش نخبگانی در عرصه مدیریت امور اجرایی بودهایم، چالش ناکارآمدیها، برای انقلاباسلامی هزینهزایی کرده است.
از مدل حل مسئله انقلاباسلامی که در چهار دهه اخیر کارآمدی خود را ثابت کرده است، ورود جبهه مؤمن انقلابی به میدانهای چالشزا با فکر انقلابی و اقدام جهادی بوده است. تجربه موفق جهاد سازندگی در دهه اول انقلاب و محرومیتزدایی اردوهای جهادی در دهه سوم و چهارم، سربلندی در دفاع مقدس با حضور جریان انقلابی سپاه و بسیج، تجربه پیشرفت شگرف در عرصه علم و فناوریهای برتر در دهه سوم و چهارم، و تجربه امنیتآفرینی و شکست تاریخی تروریسم در قالب محور مقاومت و با حضور قهرمانانه مدافعان حرم، نمونههایی مثالزدنی از تجربه حضور انقلابی و جهادی جبهه مؤمن در پیشبرد اهداف انقلاب و حل مسائل چالشزا بوده است. اگر امروز یکی از مهمترین مسائلی که نظام و حتی انقلاب را از درون دچار چالش کرده، حوزه ناکارآمدیهای اجتماعی و معیشتی است و ناتوانی ساختار بوروکراتیک اداری در حل آن کاملاً آشکار شده است، اینک حل چالشهای اساسی این عرصه نیز جز به ورود «فکر انقلابی» و «اقدام جهادی» ممکن نیست. ورود این نرمافزار و سختافزار حل مسائل انقلاباسلامی تنها با به میدان آمدن جبهه مؤمن انقلابی تحقق خواهد یافت و البته این به میدان آمدن، لزوماً بهمعنای تسلط بر ساختارهای بوروکراتیک و عمدتاً ناکارآمد متولی این عرصهها نیست.
همانگونه که در امر سلامت آفرینی و پاکسازی عرصههای عمومی، نیروهای جهادی انقلابی به کمک کادر درمانی آمدند، امروز در همه عرصهها بیش از همیشه به حرکتی مردمی و فراتر از ساختارهای دیوانسالارانه موجود از سوی جبهه مؤمن نیازمندیم که این حرکت را میتوان «پویش اجتماعی انقلاباسلامی» نامید.
مبنای این پویش باید با هدفگذاری حل معضلات عمده اجتماعی، همچون آسیبهای اجتماعی، فقر، چالشهای مناطق حاشیهنشین و بیکاری و با مدلسازی بر اساس الگوی آتشبهاختیار است که چند سال پیش رهبر معظم انقلاب در دیدار دانشجویان آنرا توصیه کردند: «من به همه آن هستههای فکری و عملی جهادی، فکری، فرهنگی در سرتاسر کشور مرتّباً میگویم: هرکدام کار کنید؛ مستقل و بهقول میدان جنگ، آتشبهاختیار. البتّه در جنگ، قرارگاه مرکزی وجود دارد که دستور میدهد، امّا اگر چنانچه رابطه قرارگاه قطع شد یا قرارگاه عیبی پیدا کرد، اینجا فرمانده دستورِ آتشبهاختیار میدهد. خب شما افسرهای جنگنرمید -قرار شد شما افسران جوان جنگنرم باشید- آنجایی که احساس میکنید دستگاه مرکزی اختلالی دارد و نمیتواند درست مدیریت کند، آنجا آتشبهاختیارید؛ یعنی باید خودتان تصمیم بگیرید، فکر کنید، پیدا کنید، حرکت کنید، اقدام کنید.»
بر این اساس در حوزه مسائل اجتماعی یادشده نیز باید در سرتاسر کشور، هستههای آتشبهاختیار مؤمن جهادی بهصورت خودجوش شکلگرفته و نظام مسئلهیابی و حل مسئله منطقهای و محلی در حوزه مسائل اجتماعی کشور در ذیل این هستهها سامان یابد. نخبگان اجتماعی انقلابی به میدان آیند تا کاستیهای نهادهای اجرایی را در حوزه اجتماعی جبران نموده و با دو عنصر «فکر انقلابی» و «اقدام جهادی» باری از دوش مردم برداشته شود. البته روشن است که نهادهای متولی مسئول نیز موظف به حمایت تمامعیار از این اقدامات خودجوش بوده و همه امکانات موجود را در جهت تقویت این پویش ملی بسیج نمایند. مردم عزیز کشورمان نیز همانگونه که در ماجرای اخیر دغدغهمندی ملی خود را نشان دادند، قطعاً به حمایت از چنین حرکت بابرکتی خواهند آمد و یاری خویش چه در حوزه مالی و مادی و چه فکری و معنوی دریغ نخواهند کرد.
در صورت به میدان آمدن فکر انقلابی و اقدام جهادی با حضور جبهه مؤمن انقلاباسلامی میتوان امیدوار بود که باری از مشکلات و چالشهای کشور در حوزه اجتماعی و معیشتی برداشته شود؛ نقشههای دشمن برای ناامید کردن مردم و گسترش نارضایتی از وضع موجود به شکست انجامد؛ ناکارآمدی دستگاههای بوروکراتیک و مدیران غیرانقلابی منجر به هزینه زایی برای انقلاباسلامی نشود و انشاءالله بار دیگر کارآمدی اندیشه و عمل انقلابی و مؤمنانه به اثبات خواهد رسید.
همین مطلب: